dissabte, 16 de maig del 2009

Activitat final (!!!) de síntesi

Post del professor

Si volem establir una relació entre els diferents personatges de totes les obres que hem llegit, sobretot centrant-nos en la dona, primer hem de recordar que s'esdevé en cada un dels llibres.

1) Solitud: la protagonista és la Mila, una dona que durant tota la novel·la intenta aconseguir la llibertat, ja que no vol estar amb l'home que s'ha casat. Finalment aconsegueix la llibertat a través de la solitud renunciant al matrimoni.

2) Allò que tal vegada esdevingué: La figura d'Eva representa la dona que es troba rodejada de l'ambient familiar i l'encarregada de fer totes les feines domèstiques. Després trobem Caïm, un personatge masculí efeminat.

3) Maria Rosa: La protagonista femenina és la Maria Rosa. Una dona amb el cor trencat per la malenconia que li provoca la falta del seu marit. A partir d'aquest personatge es veu la discriminació que hi ha cap a la dona, a través de les feines que fa (diferenciades a l'home) o la diferencia entre una dona casada i una dona soltera.
També hi ha un reflex d'aquesta discriminació en altres personatges, coma ara la Tomasa, que es expulsada de la seva pròpia casa per què no podia assistir a una reunió.

4) Bruixa de dol: Per últim tenim el llibre de la feminista Maria-Mercè Marçal, una dona lluitadora per la llibertat de la dona. Aquesta voluntat de lluita és la que li permet escriure uns poemes molt metafòrics sobre la figura de la dona en la societat i les dificultats que tenen però també es reflecteix l'esperança de crear un món on la igualtat sigui present.

Si observem les anteriors descripcions dels diferents llibres trobem que tenen un element comú: la figura de la dona.
Des del principi de la història la dona ha sigut discriminada en totes les societats. Per desgracia aquesta diferència encara la trobem en els nostres dies però en un menor grau. Antigament la dona no treballava i s'havia de quedar a casa a cuidar dels fills ni tampoc tenia dret al vot. En els països desenvolupats aquestes diferencies s'han esborrat però encara hi ha molts països que les lleis continuen igual.
Aquesta evolució del paper de la dona en la història es pot veure reflectida en les novel·les tractades a classe.
Les lectures que hem treballat son d'anys diferents, això facilita poder detectar les diferencies que s'establien entre les diferents societats.

Ara bé, si em d'extreure una conclusió de totes aquestes lectures es que la voluntat de lluita mai s'ha de deixar perquè hem de lluitar fins al final.




1 comentari:

salvi ha dit...

Encara no has corregit això del Caïm que el confons amb l'Abel.

Després, pensa que el dret a vot de la dona és més recent del que podries imaginar...

La valoració i síntesis que fas de les lectures és correcta, tot i que sempre podríem anar més al fons en la comparació de les obres, semblances i divergències, etc.

Però està bé i demostres un nivell de comprensió suficient.