dilluns, 16 de febrer del 2009

Àngel Guimerà. "Maria Rosa". Lectura (6)

Post del professor

-Escena 1

1. Escenari i marc temporal

Dintre d'una casa molt pobre.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Quirze i Tomasa

En Quirze és un presonatge que va neixer a Tarragona.
La ciutat natal de la Tomasa és Reus.

3. Resum (breu)

Desde la mort de l'Andreu, fa 15 mesos, els treballadors reben les quinzenes endarrerides i porten tres sense cobrar.
La Maria Rosa esta malalta al llit per la mort del seu marit. Per poder ser curada s'han de gastar molts de diners. En Quirze i la Tomasa discuteixen sobre la Maria Rosa; en Quirze la defensa i la Tomasa la critica.
Els treballadors comencen a inventar noticies: uns diuen que la Maria Rosa s'ha enamorat del Marçal i d'altres que el Marçal s'ha enamorat d'ella.

4. Aspectes a destacar.

La quantitat de diners que costa els medicaments.

-Escena 2

1. Escenari i marc temporal

Casa del Quirze i la Tomasa.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Quirze i Maria Rosa.

3. Resum (breu)

La Maria Rosa no es vol tornar a casar. Se'n vol anar a la casa del Quirze i la Tomasa cap algun lloc que no sap- Fuig de'n Marçal. Sap que li va a darrere. Aquella nit va somiar que era el seu marit i per res del món vol deixar de ser de l'Andreu.

4. Aspectes a destacar.

La idea que durant tota la seva vida la Maria Rosa no es casarà per l'amor al seu marit mort. És normal que de moment no es vulgui casar però al cap de molt de temps és normal que s'enamori d'un altre.

-Escena 3

1. Escenari i marc temporal

Casa del Quirze i la Tomasa.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Quirze, Tomasa, Gepa, Calau, Xic i Marçal.

3. Resum (breu)

Es reuneixen tots els treballadors per parlar sobre la quinzena i tenen la idea d'enviar una carta, per tant, trucaran a la Maria Rosa. La dona del Quirze es expulsada de la reunió perquè l'assistència de dones a la reunió estava prohibida.
En aquesta escena es veu clarament com tots els homes volen a la Maria Rosa com a muller.

4. Aspectes a destacar.

El tracte que tenen els homes cap a les dones. El fet d'expulsar una dona d'una reunió que es celebra en la seva pròpia casa.

-Escena 4

1. Escenari i marc temporal

Es troben en la casa d’en Quirze i la Tomasa

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Maria Rosa, Marçal, Badori, Quirze, Gepa, Calau i els treballadors.

3. Resum (breu)

Criden a la Maria Rosa per que li escrigui una carta de queixa als contractistes. Al principi, la Maria Rosa, no s’adona de la presencia d’en Marçal però quant se’n dona compte es nega a fer la carta. Tots els treballadors intenten que es quedi i que la redacti. Al final, tothom se’n va a esmorzar i deixen a la Maria Rosa i al Marçal a soles.

4. Aspectes a destacar.

El mal tràngol que passa els treballadors per culpa de la falta de diners i la necessitat que tenen d’escriure una carta, amb la ajuda de algú que sàpiga escriure.

-escena 5

1. Escenari i marc temporal

Casa d’en Quirze i la Tomasa

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Maria Rosa i marçal.

3. Resum (breu)

La Maria Rosa i en Marçal sols en el menjador. Escriuen la carta encara que en marçal entre frase i frase diu coses que no son precisament de la carta. Li diu que ell té sospites de qui pot l’assassí encara que no li diu res al respecte. Li repeteix moltes vegades que l’estima per ella no vol saber res d’ell. Al final de l’escena ella diu: “Ai, pobre Andreu, que m’atrau aquest home!”. Ella se’n una petita atracció cap en Marçal.

4. Aspectes a destacar.

D’aquesta escena el que destacaria es el tema de dol. Al cap de 16 mesos la Maria Rosa s'ha tret el dol encara que ella expresa que només per fora. Reflecteix molt bé com abans quant es moria un esser estimat es vestia durant un temps tot de negre es record de la persona que que hi havia mort.


1. Podríeu explicar o justificar d'alguna manera els contradictoris sentiments de la Maria Rosa?

Fa 15 mesos que l'Andreu va morir però ella sent l'amor que sentia per ell igualment. Encara que senti molta estimació per l'Andreu el temps comença a fer la seva feina. En Marçal es home que està molt a prop d'ella i li ofereix constantment l'amor que ella necessita. Però ella no es vol deixar anar i es nega a començar de nou amb en Marçal. D'aquí surt el fastig que li té, no es vol deixar anar per respecte el seu difunt marit.

2. Podríeu justificar el comportament d'en Marçal? Deixant de banda que no ha jugat net... Creieu que l'amor ho justifica tot? Potser l'amor té un punt d'irracionalitat i de bogeria que es fa difícil de controlar? Com veieu el comportament d'en Marçal especialment a l'escena 5?

Jo crec que el comportament de l'Andreu no es pot justificar de cap manera. Encara que senti l'amor que sent per ella, encara que estigui tan boig d'amor, encara que per ell sigui la seva vida matar al seu marit no es una bona acció. El fet de matar el seu amor perquè tingui via lliure i es pugui casar amb ella ho trobo molt brut.
En l'escena 5, es veu com aprofitant que la Maria Rosa s'ha tret la roba negra per la mort del seu marit li confessa clarament que esta enamorat d'ella i que vol estar tota la seva vida al seu costat. En part trobo que es normal que al cap d'un any i poc vulgui intentar-lo, però per l'altre banda no ho trobo bé perquè ell sap de sobres que ella no ho vol i estar a sobre d'ella cada dia es molt obsessiu.

3. I, com sempre, no oblideu de trobar algun aspecte a comentar, algun detall a ressaltar de cada escena per insignificant que sembli.

[Explicat en acda apartat anterior corresponent]

1 comentari:

fran ha dit...

a la primera escena intervenen en Gepa i en Badori